Crowdfunding project Frozen water/Es balok geslaagd

1 februari 2021

Voor het project Frozen water is het benodigde bedrag van € 5280,18 op 1 februari 2021 verworven. Stichting Benina is de 41 donateurs innig dankbaar.

Als donateur wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen omtrent het project. Zodra de financiering volledig rond is (er zijn aanvragen ingediend bij het Mondriaanfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten) krijgt u bericht.

In Frozen water/Es balok is te zien hoe koelijsproductie en distributie in en om een kleine koelijsfabriek, als een continuerend cyclisch 24-uurs proces in de stad Klaten op midden Java plaatsvindt.

De mannen van het koelijs lijken één met hun werk. In een doorgaand proces van vullen, slepen, stapelen, rijden en hakken vullen zij met kalme volharding grote ijzeren containers met water. Als dit ijs is geworden, glijden de mannen de ijsstaven over betegelde vloeren en door muurgaten. Onder de gloed van straatlantarens laden zij met schijnbaar gemak de 60 kilo wegende staven op distributiepunten uit. De tropische hitte bepaalt het dag- en nachtritme van het ijs en de mannen. In de vroege ochtend zal het ijs in blokken worden gezaagd en verder worden vervoerd met brommers en karren. Voordat de zon te heet wordt, zal het ijs bij de gebruiker zijn.

Als donateur wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen omtrent het project. Zodra de financiering volledig rond is (er zijn aanvragen ingediend bij het Mondriaanfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten) krijgt u bericht. In Frozen water/Es balok is te zien hoe koelijsproductie en distributie in en om een kleine koelijsfabriek, als een continuerend cyclisch 24-uurs proces in de stad Klaten op midden Java plaatsvindt.

cameraman Tino Djumini en Carina Ellemers in Jogjakarta cameraman Tino Djumini en Carina Ellemers in Jogjakarta November 2018